Агенцијата го одржа четвртиот јавен состанок за 2018 година

image_pdfimage_print

Скопје, 26.12.2018 – Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги денеска го одржа четвртиот и последен јавен состанок за 2018 година на кој директорот на Агенцијата, д-р Зоран Трајчевски ги презентираше активностите од изминатиот квартал, спроведени согласно Годишната програма за работа[…]

Програмски надзор врз операторите МОБИ СЕРВИС и КАБЕЛ АС КТВ

image_pdfimage_print

Скопје, 26.12.2018г. – Врз операторите МОБИ СЕРВИС од Прилеп и КАБЕЛ АС КТВ од Македонски Брод извршен е редовен програмски надзор за почитувањето на обврските за регистрација на програмски сервиси и титлување на програмските сервиси кои операторите ги реемитуват[…]

Презентирана работната верзија на Стратегијата на регулаторното тело за развој на аудио и аудиовизуелната дејност за период 2019 – 2023г.

image_pdfimage_print

Скопје, 25.12.2018г. – Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги денес одржа состанок, на кој ја презентираше работната верзија на Стратегијата на регулаторното тело за развој на аудио и аудиовизуелната дејност за периодот од 2019 до 2023 година. […]

Контролен надзор врз четири радио станици

image_pdfimage_print

Скопје, 20.12.2018г. – По извршениот контролен надзор врз радијата Метрополис и Антена 5 за почитувањето на обврските за објава на импресум, и радијата Роса-АБ и Спортско радио за почитувањето на обврските за обезбедување информации достапни до корисниците, беше констатирано дека четирите радија постапиле по претходно упатените мерки-опомена.[…]

Стапи на сила ревидираната Директива за аудиовизуелни медиумски услуги

image_pdfimage_print

Скопје, 18.12.2018г. – Европската унија направи ревизија на Директивата за аудиовизуелни медиумски услуги и сега, таа, покрај на телевизиите и видеата на барање се однесува и на платформите за споделување видеа. Ревидираната Директива стапи на сила денес, а земјите-членки на Унијата, треба да ја имплементираат во своите национални законодавства, најдоцна до 19 септември 2020 година. Како кандидат за членство во ЕУ, Република Македонија, има обврска својата легислатива да ја усогласи со европската.[…]

Да се спречат можните појави на клиентелизам  

image_pdfimage_print

Скопје, 17.12.2018г. Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги, како надлежно регулаторно тело редовно прави проверка на почитувањето на законските одредби за сопственичка структура и медиумска концентрација.[…]

Бугарскиот амбасадор Ангел Ангелов во посета на Агенцијата  

image_pdfimage_print

Скопје, 14.12.2018 – Новоименуваниот амбасадор на Република Бугарија во Македонија Ангел Ангелов денеска беше во работна посета на Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги на која се разговараше за унапредување на соработката на двете земји во аудиовизуелната област.[…]

Одржан работен состанок за обезбедување пристап до програмите за лицата со попреченост

image_pdfimage_print

Скопје, 13.12.2018г. – Во рамки на заложбите за поттикнување активности кај радиодифузерите, за да ги направат програмите достапни за лицата со оштетен вид и слух, денес Агенцијата одржа работен состанок со претставници на националните телевизиски сервиси[…]

Билатерална средба АВМУ – РЕМ во Белград

image_pdfimage_print

Белград, 07.12.2018 – Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги и Регулаторното тело за електронски медиуми на Република Србија (РЕМ) денеска во Белград, договорија продлабочување на меѓусебната соработка и зголемена размена на добри практики во областа на медиумската регулација.[…]Accessibility

Accessibility