Редовен програмски надзор врз ТВ Дибра, ТВ Канал 21, ТВ Морис и ТВ Нова

image_pdfimage_print

Скопје, 6 август 2019 година – Редовен програмски надзор за обврските за употреба на јазикот во програмата, дневно емитување на 6 часа програма на телевизија и обврската за дневно емитување 30% програма изворно создадена, како македонски дела извршен е врз телевизиите Дибра, ТВ Канал 21, ТВ Морис и ТВ Нова, кои емитуваат програма на локално ниво.

Кај четирите телевизии е констатирано неисполнување на законската обврска за дневно емитување 30% програма изворно создадена, како македонски аудио и аудиовизуелни дела.

Извештаите од надзорите се достапни на линковите:

ТВ Дибра (прекршување на член 92 ставови 1 и 3 од ЗААВМУ) – 06.08.2019

ТВ Канал 21 (прекршување на член 92 ставови 1 и 3 од ЗААВМУ) – 06.08.2019

ТВ Морис (прекршување на член 92 став 3 од ЗААВМУ) – 06.08.2019

ТВ Нова (прекршување на член 92 ставов 1 од ЗААВМУ) – 06.08.2019

 Accessibility

Accessibility