Извештаи од мониторинг над изборното медиумско претставување на ТВ Телма, ТВ Алсат-М и МРА1

image_pdfimage_print

Скопје, 16 јули 2020 година – При мониторинг над изборното медиумско претставување на ТВ Телма, ТВ Алсат-М и Првиот програмски сервис на Македонско радио – МРА1, Агенцијата констатираше прекршување на правилата кои важат за време на изборниот молк.

Мониторингот над ТВ Телма и ТВ Алсат-М на 13 и 14 јули, покажа дека во неколку дневноинформативни изданија се емитувани прилози поврзани со состојбата со корона вирусот во земјава и со активности на здравствените власти против пандемијата, во кои има изјави на носител на функција во органите на власта, односно министерот за здравство.

При мониторингот на Првиот програмски сервис на Македонско радио – МРА1 на 14 јули, утврдено е дека во неколку дневноинформативни изданија се емитувани прилози за активности на Министерството за внатрешни работи за спречување на потенцијален криминал поврзан со изборниот процес, во кои е емитувана изјава на носител на функција во органите на власта, односно министерот за внатрешни работи.

Извештаите од мониторингот над изборното медиумско претставување се достапни на линковите:

ТВ Телма (член 76-б став 3 од Изборен законик) – 14.07.2020

ТВ Алсат-М (член 76-б став 3 од Изборен законик) – 14.07.2020

Прв програмски сервис на Mакедонско радио МРА1 (член 76-б став 3 од Изборен законик) – 15.07.2020

 Accessibility

Accessibility