Во понеделник на полноќ завршува објавувањето резултати од анкети

image_pdfimage_print

Скопје, 23 октомври 2021 – Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги ги потсетува радиодифузерите дека резултатите од испитувањата на јавното мислење во врска со Локалните избори 2021, согласно Изборниот законик може да се објавуваат најдоцна пет дена пред датумот определен за одржување на изборите во вториот изборен круг, односно најдоцна до 24 часот на 25 октомври 2021 година.

При објавување на резултатите од испитувањата на јавното мислење поврзани со учесниците во изборниот процес, медиумите се должни да наведат податоци за името на нарачателот кој го побарал и го платил испитувањето, институцијата што го извршила испитувањето, применетата методологија, големината и структурата на испитаниот примерок и периодот во кој е спроведено испитувањето.

Резултати од испитувања на јавното мислење спроведени на самиот ден на изборите не смеат да се објавуваат пред затворањето на избирачките места.

 

 Accessibility

Accessibility