​Редовен програмски надзор врз операторите Глобалсат, Инфел КТВ и Кабел Нет

Скопје, 21 јануари 2022г – За обврските коишто се однесуваат на регистрација на програмски сервиси во Агенцијата и титлување на програмите коишто ги реемитуваат операторите, извршен е редовен програмски надзор врз операторите Глобалсат од Скопје, Инфел КТВ од Охрид и Кабел Нет од Струмица[…]

Редовен програмски надзор врз операторот Пет Нет

Скопје, 20 јануари 2022 – За обврските коишто се однесуваат на регистрација на програмски сервиси во Агенцијата и титлување на програмите коишто ги реемитуваат операторите, извршен е редовен програмски надзор врз операторот ПЕТ НЕТ од Гевгелија[…]

Податоци за досегот на радиостаниците и за уделот во вкупната гледаност на Телевизиските станици – Годишен извештај за 2021 година

Скопје, 17.01.2022г. – За потребите на Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги е изработен Годишен извештај за досегот на радиостаниците и за уделот во вкупната гледаност на телевизиските станици во 2021 година[…]

Податоци за досегот на радиостаниците и за уделот во вкупната гледаност на телевизиските станици – четврти квартал од 2021 година

Скопје, 14.01.2022г. – За потребите на Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги е изработено истражување за досегот на радиостаниците и за уделот во вкупната гледаност на телевизиските станици, за четвртиот квартал од 2021 година[…]

Изречена мерка јавна опомена за Универзитетско радио Студент ФМ 92,9

Скопје, 10 јануари 2022 година – Советот на Агенцијата на првата седница одржана на 05.01.2022 година, врз основа на констатации од извршен редовен административен надзор каде е констатирано прекршување на член 51 став 1 од Законот за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги, односно необезбедување на информации што треба да се достапни на корисниците[…]

ОДРЖАН ПОСЛЕДНИОТ ЈАВЕН СОСТАНОК НА АВМУ ЗА 2021

Скопје, 24 декември 2021 – Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги денес го одржа последниот јавен состанок за оваа година, кој поради состојбата со корона вирусот се реализираше преку видео конференциска врска. На состанокот, директорот на Агенцијата д-р Зоран Трајчевски, направи пресек на реализираните активности согласно Годишната програма за работа во изминатите три месеци[…]

Од 22 до 29 ноември ќе се одржат третите Денови на медиумска писменост

Скопје, 19 ноември 2021 –„Виртуелно или реално – правилата се исти! Да бидеме медиумски писмени“ е мотото на Деновите на медиумска писменост кои годинава ги посветуваме на децата и младите, соопшти директорот на Агенцијата д-р Зоран Трајчевски на денешната прес-конференција. Со неа се означи почетокот на манифестацијата, која Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги и Мрежата за медиумска писменост ја организираат од 22 до 29 ноември[…]

Редовен административен надзор врз 7 издавачи на печатени медиуми

Скопје, 29 октомври 2021г. – Агенцијата спроведе редовен административен надзор врз Колор медиа плус издавач на „Убавина и здравје“, Визиони М издавач на „Шења“, Зeнит прес плус издавач на „Зенит“, Медиа прес ВМ издавач на „Битолски весник“, Ехо медиа груп издавач на “Македонско ехо“, Медиум боја 43 издавач на „Штипски глас“ и Паблик издавач на „Лице в лице[…]

Вонреден административен надзор врз Радио Тајм

Скопје, 26 октoмври 2021 – За почитувањето на обврските од Правилникот за минимални технички, просторни, финансиски и кадровски услови за добивање дозвола за радио и телевизиско емитување, вонреден административен надзор е извршен врз Радио Тајм[…]

ОСУДА НА НАПАДИТЕ УПАТЕНИ КОН НОВИНАРИ НА ТВ КЛАН

Скопје 22 октомври 2021 – Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги го осудува обидот на кандидатот за градоначалник на партијата Алијанса за Албанците во Тетово, Вулнет Мурсели за дискредитирање на новинарка на националната телевизија Клан, како и недоличниот однос на министерот за надворешни работи Бујар Османи кон новинар од истата телевизија[…]Accessibility

Accessibility