GAZETARIA PA FRIGË DHE FAVORIZIME-TEMË NË DITËN BOTËRORE TË MEDIAVE

image_pdfimage_print

Shkup, 3 maj 2020 – Çdo vit më 3 maj festohen parimet themelore dhe pavarësia e mediave, vlerësohet liria e tyre dhe nderohen gazetarët që kanë humbur jetën gjatë kryerjes së detyrës profesionale. Në të njëjtën kohë, kjo ditë shërben si një kujtesë për rolin e mediave në zhvillimin e demokracisë dhe detyrimin e qeverive për të respektuar lirinë e tyre.

Këtë vit, Dita Botërore e Medias shënohet nën moton “Gazetari pa frikë dhe favorizime”, me çka theksi bie në atë se media e pavarur, e lirë nga të gjitha llojet e presionit, luan një rol kryesor në marrjen e vendimeve të informuara dhe sigurimin e transparencës dhe përgjegjshmërisë së institucioneve.

Në një kushte kur pandemia COVID-19 dikton ritmin e jetës, informacioni në kohë, i besueshëm dhe rrjedha e tyre e lirë janë thelbësore në trajtimin, kuptimin dhe tejkalimin e krizës. Raportimi profesional, etik dhe i saktë kontribuon jo vetëm në parandalimin dhe trajtimin e infeksionit, por edhe në zbulimin e dezinformatave dhe këshillave të rreme mjekësore që mund të rrezikojnë shëndetin.

Prandaj është e nevojshme për të siguruar një qasje të lirë dhe të barabartë në informata dhe nuk e kufizojnë lirinë e lëvizjes së gazetarëve. Në të njëjtën kohë, ritheksojmë se është e nevojshme të bëjmë çdo përpjekje për të siguruar mbrojtjen dhe sigurinë e punonjësve të mediave gjatë kryerjes së detyrave të tyre profesionale.Accessibility

Accessibility