Хроника од 23-та седница

СКОПЈЕ,11.04.2014– Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги (Агенцијата) на денешната седница ги разгледа извештаите од програмскиот надзор (мониторинг) на програмата на ТВ Алфа Скопје и на ТВ Алсат – М Скопје емитувани на 5,6 и 7 април 2014 годинаиодлучи да постапи на следниов начин:

-за прекршување на член 76 став 4 од Изборниот законик, Агенцијата ќе поднесе барање за поведување на прекршочна постапка пред надлежниот суд односно пред поднесувањето на барањето за поведување на прекршочна постапка ќе спроведе постапка за порамнување против ТВ Алфа Скопје затоа што e емитувано платено политичко рекламирање во долгометражни анимирани филмови за деца. Извештајот од програмскиот надзор (мониторинг) на програмата на ТРД ТВ АЛФА ДООЕЛ Скопје може да го преземете тука.

– за надминување на дозволените лимити за платено политичко рекламирање што е спротивно на член 75-ѓ став 1 од Изборниот законик, Агенцијата ќе поднесе барање за поведување на прекршочна постапка пред надлежниот суд односно пред поднесувањето на барањето за поведување на прекршочна постапка ќе спроведе постапка за порамнување против ТВ Алфа Скопје и ТВ Алсат – М Скопје.

Извештајот од програмскиот надзор (мониторинг) на програмата на ТРД ТВ АЛФА ДООЕЛ Скопје може да го преземете тука.

Извештајот од програмскиот надзор (мониторинг) на програмата на ТРД ТВ Алсат – М Скопје може да го преземете тука.

Агенцијата за усвои Информацијата во насока на подготовка на придонесот на придонесот на Република Македонија кон Годишниот извештај на Европската Комисија за остварениот напредок (септември 2013 –април 2014).

Агенцијата ја усвои Информацијата во врска со Барањето за издавање на збирен аналоген пакет за сите подружници на БЛИЗУ МЕДИА ЕНД БРОУДБЕНД ДООЕЛ Скопје и заклучи да го извести операторот да подготви посебно барање за регистрација на програмските сервиси и да го достави заедно со сите потребни документи за новорегистрираните програмски сервиси и сервисите за кои се продолжуваат договорите за реемитување, како и за новоотворените подружници, согласно Правилникот за регистрација на пакетот програмски сервиси на операторите на јавни комуникациски мрежи бр.01-5198/1 од 10.10.2012 година.

Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги заклучи да ги издаде следниве потврди за регистрирани програмски пакети:

на Друштво за телекомуникации и софтвер – кабелски оператор КАБЛЕ КАЛЛ ДООЕЛ Кичево подружници Струга, Дебар, Желино и Теарце, Потврда бр. 1 со која регистрираните програмски пакети, како целина се дополнува со следните телевизиски програмски сервиси: МТВ 1, МТВ 2, Собраниски канал, Сител, Канал 5, Алфа, Телма, Алсат-М, Канал 5 плус, Сител 3, ТВ Сонце, 24 Вести, Наша ТВ, B92 Info, Svet Plus, Kopernikus, Duga, Astro TV, Happy TV, DM Sat, Palma Plus, Rodina, Top Music, TV 1, Balkanika, Fen TV, Planeta, TV 1000, Viasat History, Viasat Explorer, Viasat Nature, CNN Internacional, TCM, Cartoon Network, Boomerang, Fashion TV, National CEO, Fox Life, Fox, 24 Kitchen, Chasse & Pache, AB Motors, Rai Uno, Rai Due, RTS Sat, HRT 1, SLO 1, RTCG, JRTS, TRT Turk, Kabel eins, N24, ProSieben, RTK Sat, TEK Rumeli, Al Jazeera Balkans, Hayat, MTV Adria, VH1, BN, BN Music, Travel Channel, Discovery Channel, Animal Planet, TLC, Eurosport, Eurosport 2, Klasik TV, Kanal D, Star TV, Tring Max, Tring Super, Tring Life, Tring Comedy, Tring Fantasy, Tring Planet, Tring World, Tring History, 3 Plus, Living, Tring Shqip, Tirana TV, Kanali 7, Folk Plus, BBF Music TV, Tring Tring, Tip TV, Tring Sport News, RTV 21 Sat, Vision Plus, HRT 3, TV Soko, Russia Today, Russia Today Doc, Russia Today HD, Russia Today Doc HD и TV K3.

-на Друштво за телекомуникации и софтвер – кабелски оператор КАБЛЕ КАЛЛ ДООЕЛ Кичево подружници Дебар и Желино, Потврда бр. 10 и бр. 5, со која регистрираните програмски пакети, како целина се дополнува со следните телевизиски програмски сервиси: МТВ 1, МТВ 2, Собраниски канал, Сител, Канал 5, Алфа, Телма, Алсат-М, Канал 5 плус, Сител 3, ТВ Сонце, 24 Вести, Наша ТВ, B92 Info, Svet Plus, Kopernikus, Duga, Astro TV, Happy TV, DM Sat, Palma Plus, Rodina, Top Music, TV 1, Balkanika, Fen TV, Planeta, TV 1000, Viasat History, Viasat Explorer, Viasat Nature, CNN Internacional, TCM, Cartoon Network, Boomerang, Fashion TV, National CEO, Fox Life, Fox, 24 Kitchen, Chasse & Pache, AB Motors, Rai Uno, Rai Due, RTS Sat, HRT 1, SLO 1, RTCG, JRTS, TRT Turk, Kabel eins, N24, ProSieben, RTK Sat, TEK Rumeli, Al Jazeera Balkans, Hayat, MTV Adria, VH1, BN, BN Music, Travel Channel, Discovery Channel, Animal Planet, TLC, Eurosport, Eurosport 2, Klasik TV, Kanal D, Star TV, Tring Max, Tring Super, Tring Life, Tring Comedy, Tring Fantasy, Tring Planet, Tring World, Tring History, 3 Plus, Living, Tring Shqip, Tirana TV, Kanali 7, Folk Plus, BBF Music TV, Tring Tring, Tip TV, Tring Sport News, RTV 21 Sat, Vision Plus, HRT 3, TV Soko, Russia Today, Russia Today Doc, Russia Today HD, Russia Today Doc HD и TV K3.

– на ТРД – оператор на кабелска мрежа ДТУКОМБО 2003Куманово, Потвррда бр. 5 со која регистрираниот програмски пакет, како целина се дополнува со следните телевизиски програмски сервиси: Канал 5 плус, Sport Klub 1, Sport Klub 2, Sport Klub 3, Golf Klub, Lov i Ribolov, Ultra, Mini Ultra, ISQ Life и Cinemania.

– на Македонски Телеком АД – Скопје, Потврда бр. 59, Со која регистрираниот програмски пакет, како целина се дополнува со следнитиот телевизиски програмски сервис: ТВ Канал 8 (локално).

– на Друштво за производство, трговија и услужни активности КТВ ПЕШНА Македонски Брод, Потврда бр. 4, , со која регистрираните програмски пакети, како целина се дополнува со следните телевизиски програмски сервиси: ТВ Боем (регионално Д 5), ТВ Аниса (локално), ТВ Вижн- БМ (регионално Д 5), BN TV и BN Music.

-на ТРД – оператор на кабелска мрежа КАБЕЛ ДОО Струмица, Потврда бр. 5, со која регистрираните програмски пакети, како целина се дополнува со следните телевизиски програмски сервиси: Канал 5 плус, 24 Вести, TV K3, Kopernikus Mjuzik, HD Mjuzik, Valentino, HRT 3, BNT и JRTS.

-ТРД – оператор на кабелска мрежа ГИВИван и др. ДОО Гостивар, Потврда бр. 1, со која регистрираните програмски пакети, како целина се дополнува со следните телевизиски програмски сервиси: МТВ 1, МТВ 2, Собраниски канал, Сител, Канал 5, Алфа, Телма, Алсат-М, Канал 5 плус, Сител 3, ТВ Сонце, 24 Вести, Наша ТВ, ТВ Дуе (локално), Г-ТВ Телевизија(локално), ТВ Коха (регионалноД 8), ТВ Кисс(регионалноД 8), ТВ Чеграни Медиа(регионално Д 8), ТВ Менада(регионално Д 8), 3 Plus, Agon Channel, BBF Music TV, Club TV, Desire, Elrodi TV, Folk +, Jolly HD, Kanali 7, Koha Vision, Living, Muse, RTV 21 Sat, RTV 21 Plus, Smile, Tele Sport, Tip TV, Tirana TV,Vision Plus, Tring Comedy, Tring Fantasy, Tring History, Tring Life, Tring Max, Tring Planеt, Tring Shqip, Tring Sport News, Tring Super, Tring Tring, Tring World, NDR, 3 Sat, Kika, Arte, M 2, Kabel 1, HSE 24, Sat 1, JRTS, N-TV, VOX, TV 5 Monde, France 24, RTP i, RTL, RTL 2, Super RTL, PRO 7, N 24, Rai Uno, Rai Due, Rai Tre, Rai News, Slovenia 1, Slovenia 2, RTS Sat, HRT 1, HRT 3, HRT 4 и RTCG.

-на Друштво за телекомуникации ПЕТ НЕТГевгелија, Потврда бр. 3 со која регистрираните програмски пакети, како целина се дополнува со следните телевизиски програмски сервиси: Канал 5 и Канал 5 плус.

– Друштво за телекомуникации ПЕТ НЕТГевгелија, Потврда 12. со која регистрираните дигитални програмски пакети, како целина се дополнува со следните телевизиски програмски сервиси: Канал 5, Канал 5 плус и Радио СлободнаМакедониjа

 

 

 Accessibility

Accessibility