Редовен програмски и административен надзор врз ТВ Ера и ТВ 24 Вести

Скопје, 19.07.2019г. – Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги изврши редовен програмски и административен надзор врз работата на ТВ Ера и ТВ 24 Вести.

Надзорот покажа дека на програмскиот сервис на ТВ 24 Вести емитуван на 3 јуни 2019 година, спонзорираната програма „Б. (Б со точка)“ преку посебно промотивно препорачување на стоки и услуги на спонзорите потикнуваше нивно купување или изнајмување, што е спротивно на член 54 став 1 од ЗААВМУ. Кај ТВ Ера не се констатирани прекршувања.

Извештаите се достапни на следните линкови:

ТВ 24 Вести – (член 54 став 1 од ЗААВМУ) – 19.07.2019

ТВ Ера – (член 14 од ЗМ, член 51 став 1 и член 97 од ЗААВМУ) – 19.07.2019

ТВ Ера – (член 50 став 3, членови 53, 54, 55, 98, 99, 100 и 101, член 52, член 93 и член 94) – 19.07.2019Accessibility

Accessibility