17.11.2009г. Сателитските телевизии мораат да го кодираат сигналот

Скопје, 17 ноември 2009 – Македонските сателитски телевизии, кои сè уште го немаат кодирано сигналот да го направат тоа заради заштита на авторските и сродните права – ова е заклучокот што едногласно го усвоија членовите на Советот за радиодифузија (СРД).[…]

02.11.2009г. СРД ги повика операторите на телекомуникациски мрежи да ги почитуваат авторските права

Најновиот мониторинг на кабелските оператори забележа подобрување на состојбата со почитувањето на авторските права. Скопје, 2 ноември, 2009 – Советот за радиодифузија на Република Македонија … […]

14.10.2009г. СРД ги интензивира активностите за откривање и спречување на можна нелегална медиумска концентрација

Законот за радиодифузната дејност ја ограничува можноста за поседување на повеќе електронски медиуми и го забранува истовременото поседување на електронски и печатени медиуми. Скопје, 14 … […]

13.10.2009г. СРД ја повика ТВ А1 да ја почитува медиумската етика во однос на квизот „Момент на вистината“

Доколку ТВ А1 не ја усогласи проблематичната телевизиска содржина со законските одредби, СРД ќе преземе соодветни мерки, пропишани со Законот за радиодифузната дејност. СКОПЈЕ, 13 … […]

29.09.2009г. Укажување до ТВ Сител поради емитувани елементи со навредлив вокабулар

СКОПЈЕ, 29 септември 2009 – Советот за радиодифузија (СРД) денеска одлучи до ТВ Сител да упати сериозно укажување за постоење опасност од ширење национална нетрпеливост преку програмите на оваа телевизија.[…]

29.09.2009г. СРД го усвои финалниот извештај од мониторингот на локалните и претседателски избори 2009

“Извештајот на Советот за радиодифузија се совпаѓа со извештајот на набљудувачката мисија на ОБСЕ-ОДИХР, каде што работењето на Советот е пофалено како професионално и непристрасно.” … […]

17.09.2009г. Советот за радиодифузија ќе поведе прекршочна постапка против Сител телевизија поради загрозување на малолетна публика

Советот за радиодифузија на Република Македонија (СРД) на последната седница одлучи против Телевизија СИТЕЛ да поведе прекршочна постапка поради емитуваното интервју со злоупотребувано малолетно лице, поради опис на експлицитни сцени на насилство и недостоинствено претставување на жртвата, што можат негативно да влијаат врз малолетната публика.[…]Accessibility

Accessibility