image_pdfimage_print

Редовен програмски надзор врз операторот Скрембл

Скопје, 22.11.2021 – Редовен програмски надзор за обврските коишто се однесуваат на регистрација на програмски сервиси во Агенцијата и титлување на програмите коишто ги реемитуваат операторите, и за обврската во програмскиот пакет кој го нудат операторите задолжително и бесплатно да се содржани програмските сервиси на јавниот радиодифузен сервис, е извршен врз операторот Скрембл ДООЕЛ Ново Село.[…]

Усвоен Извештајот за платено политичко рекламирање за вториот круг од изборната кампања за Локалните избори 2021

Скопје, 18 ноември 2021 година – На вчерашната 33-та седница, Советот на Агенцијата го усвои Извештајот за платеното политичко рекламирање на програмите на радиодифузерите, за време на вториот круг од изборната кампања за Локалните избори 2021 година (од 18 до 29 октомври).[…]

Отворена јавна расправа за текстовите на Нацрт-програмата за работа на Агенцијата и Нацрт-годишните планови за вршење административен надзор и програмски надзор за 2022 година

Скопје, 17 ноември 2021 – Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги отвора јавна расправа за текстовите на Нацрт-програмата за работа на Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги за 2022 годинa (со Нацрт-програма на планирани активности и Нацрт-финансиски план на Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги),  Нацрт-годишниот план за вршење административен надзор за 2022 годинa, и Нацрт-годишниот план за вршење програмски надзор за 2022 година. […]

Усвоен Извештајот за платено политичко рекламирање за првиот круг од изборната кампања за Локалните избори 2021

Скопје, 3 ноември 2021 година – На денешната 31-ва седница, Советот на Агенцијата го усвои Извештајот за платеното политичко рекламирање на програмите на радиодифузерите, за време на првиот круг од изборната кампања за Локалните избори 2021 година (од 27 септември до 15 октомври).[…]

Објавен Вториот извештај од мониторингот на медиумското известување за Локалните избори

Скопје, 1 октомври 2021 – Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги го изготви Вториот извештај од мониторингот на медиумското известување за Локалните избори во периодот пред почетокот на изборната кампања (од 1 до 26 септември 2021 година). Во извештајот е анализирана 24-часовната програма на МРТ1 и на шест комерцијални телевизии на државно ниво – ТВ 24 Вести, ТВ Алсат-М, ТВ Алфа, ТВ Канал 5, ТВ Сител и ТВ Телма.[…]

Соопштение за јавност

Скопје, 17 август 2021 – Во врска со јавниот протест, организиран од страна на група граѓани поттикнат од новите мерки за превенција против Коронавирусот, на кој беа упатени навреди и вулгарни пораки кон новинарите, Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги потенцира дека ваквиот однос претставува директен напад врз слободата на медиумите и правото на јавноста да биде информирана.[…]

Почнува мониторингот на медиумското известување за Локалните избори 2021

Скопје, 6 август 2021 – Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги од утре започнува со мониторинг на изборното медиумско известување на радиодифузерите за Локалните избори 2021 година.[…]

Отворена јавна расправа за Нацрт-измена на Планот за намена и распределба на капацитети на дигитален терестријален мултиплекс на ОЈЕКМ

Скопје, 13 април 2021г. –  Советот на Агенцијата на 10-та седница одржана на 12 април, усвои Нацрт-измена на Планот за намена и распределба на капацитети на дигитален терестријален мултиплекс на оператор на јавна електронска комуникациска мрежа кој има обврска за емитување на програмските сервиси на радиодифузерите. По текстот за Нацрт-измената на Планот е отворена јавна расправа во траење од 30 дена.[…]

2020 година

Извештаи од спроведени надзори: Употреба на јазик; Реемитување на програмски сервиси Редовен програмски надзор – (член 64 став 2 и член 141 од ЗААВМУ) – … […]Accessibility

Accessibility