ЗАКОНСКИТЕ ИЗМЕНИ НЕ ЈА УНАПРЕДУВААТ РЕГУЛАЦИЈАТА НА МЕДИУМИТЕ И НИВНАТА СЛОБОДА

Скопје, 06.02.2019 – Собранието на Република Македонија повторно, и тоа по скратена постапка, направи измени на закони кои се однесуваат на медиумите, без притоа да бидат земени предвид препораките и забелешките на стручната јавност и на Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги.[…]

КОНСТАТИРАНИ НЕПРАВИЛНОСТИ ПРИ ЕМИТУВАЊЕ ПЛАТЕНА ЈАВНА ПРОПАГАНДА ЗА РЕФЕРЕНДУМОТ

Скопје, 03.10.2018 – Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги, со надзорот на медиумското покривање за време на референдумот во периодот од 21 до 27 септември констатираше дека седум радиодифузери го прекршиле Упатството за медиумско претставување за време на референдум.[…]

ДВЕ ПРЕКРШОЧНИ ПОСТАПКИ ЗА РЕФЕРЕНДУМСКО РЕКЛАМИРАЊЕ

Скопје, 24.09.2018 година – Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги констатираше дека по јавното укажување од 14 септември, два радиодифузери од оние кои се предмет на надзор за начинот на покривање на референдумот не го усогласија емитувањето на платената јавна пропаганда со Упатството за медиумско претставување за време на референдум.[…]

Билатерална средба со Агенцијата за електронски медиуми на Република Хрватска

Скопје, 05.09.2018 – Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги и претставниците на Агенција за електронски медиуми на Република Хрватска денеска во Скопје договорија продлабочување на меѓусебната[…]

Претстојниот референдум тема на состанокот со претставниците на ОБСЕ/ОДИХР

Скопје, 08.08.2018 – Делегација на ОБСЕ/ОДИХР, предводена од вишиот советник за избори, Стивен Мартин денеска во седиштето на Агенцијата за аудио аудиовизуелни медиумски услуги со претседателот на Советот на Агенцијата, Лазо Петрушевски и претставници на стручната служба разговараа за медиумското покривање и активностите на Агенцијата поврзани со претстојниот референдум.[…]

Изготвена студија за регулаторна рамка за медиуми и онлајн медиуми

Скопје, 08.08.2018 – За потребите на Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги, со експертска помош на Советот на Европа е изготвена студијата „Регулаторна рамка за медиуми и онлајн медиуми – македонскиот случај“. […]

Јавна пропаганда во врска со референдумот – еднакви услови за сите

Скопје, 08.08.2018 – Во однос на дилемите, кои деновиве се појавија кај радиодифузерите, за начинот на емитување на платената јавна пропаганда во врска со референдумот, потсетуваме дека до 17 август 2018 година трае јавната расправа за Препораките на Агенцијата за медиумско претставување за време на референдумот. […]

Лажни вести во демантот на СДСМ

Скопје, 27.07.2018 – Во вчерашниот демант на СДСМ на реакцијата на Агенцијата за усвоените измени на Изборниот Законик, изнесени се низа невистини со кои се прави обид да се манипулира јавноста.

Всушност, ова се фактите:[…]

КЗД одлучи да не поведува постапка против ТВ Алфа поради дискриминација

Скопје, 13.07.2018г. – Комисијата за заштита од дискриминација (КЗД) одлучи да не покрене постапка против ТВ Алфа за дискриминација по етничка основа сторена во емисијата „Миленко Неделковски шоу“ емитувана на 27.01.2018 година.[…]Accessibility

Accessibility