Редовен програмски надзор врз МРТ 1 и комерцијалните телевизии што емитуваат програма на државно ниво, терестријално и преку кабел

Скопје, 04.10.2016г. – На почетокот на септември пред да стапи во сила забраната на ЗАМП, за емитување на домашна музика, Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги спроведе редовен програмски надзор врз програмските сервиси на Јавниот радиодифузен сервис и на комерцијалните телевизии што емитуваат програма на државно ниво, терестријално и преку кабел.

Предмет на надзорот беше почитувањето на член 92 ставови 4 и 6 од Законот за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги (почитување на неделната обврска за емитување на музика) и Правилникот за обврските за емитување изворно создадена програма, музика, документарна и играна програма.

Извештаите од реализираниот надзор се достапни на линковите во прилог:

Македонска телевизија – Прв програмски сервис (МРТ 1)

ТВ Алсат-М  

ТВ Канал 5

ТВ Сител

ТВ Телма

ТВ Алфа

ТВ Арт Артан

ТВ Шења

Телевизија Нова

ТВ Компани 21 – МAccessibility

Accessibility