image_pdfimage_print

СООПШТЕНИЕ ЗА ЈАВНОСТ

image_pdfimage_print

Скопје, 24.08.2019 – Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги ги повикува политичарите да се воздржат од тужби кон медиумите и да не ја загрозуваат слободата на изразување. Најавите за тужби претставуваат директен притисок врз работата на медиумите особено кога известуваат за теми од висок степен на јавен интерес.

Изречени мерки јавна опомена на 5 телевизии

image_pdfimage_print

Скопје, 22 август 2019г. – Советот на Агенцијата на 30-та седница одржана на 19 август 2019 година, за прекршување на повеќе законски одредби од Законот за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги и Законот за медиуми, на Наша ТВ, ТВ 24 Вести, ТВ Тера, ТВ Ера и ТВ Стар им изрече мерки јавна опомена

Вонреден административен надзор врз ТВ Топестрада

image_pdfimage_print

Скопје, 21.08.2019 – Агенцијата по службена должност, изврши вонреден административен надзор врз ТВ Топестрада од Тетово, за да констатира дали е извршена промена на сопственичката структура, без претходно да биде известена Агенцијата

Редовен програмски надзор врз осум оператори на ЈЕКМ

image_pdfimage_print

Скопје, 20 август 2019 година – За почитувањето на обврските за регистрација на програмски сервиси и титлување на програмските сервиси кои операторите ги реемитуваат, редовен програмски надзор е извршен врз операторите Дрим сат ИПТВ од Гостивар, Инфел-КТВ од Охрид, Кабел-Нет од Струмица, Канал 16 од Ресен, Комбо 2003 од Куманово, Роби (Телекабел) од Штип, Глобалсат и Македонски Телеком од Скопје.

Контролен програмски надзор врз ТВ Компани 21-М

image_pdfimage_print

Скопје, 14.08.2019 – Врз ТВ Компани 21-M од Скопје, извршен е контролен програмски надзор за обврската за дневно емитување 30% програма изворно создадена како македонски аудиовизуелни дела. Надзорот следи по претходно изречена мерка јавна опомена.

Премиерот да се воздржи од дискредитирање, етикетирање и дискриминирање

image_pdfimage_print

Скопје, 13.08.2019 – Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги најостро ја осудува денешната изјава на премиерот Зоран Заев во врска со случајот „Рекет“ која е проблематична најмалку по три основи.

Мапа на сајтотAccessibility

Accessibility