image_pdfimage_print

Редовен програмски надзор врз давателот на АВМУ по барање А1 Македонија

Скопје, 29 ноември 2021 – За обврските коишто се однесуваат на пренесување на кинематографски дела, заштита на малолетните лица и промоција на производство и пристап до европски дела, извршен е редовен програмски надзор врз  давателот на АВМУ по барање А1 Македонија од Скопје[…]

Редовен програмски надзор врз Г-ТВ Телевизија, ТВ Канал 8, ТВ Дуе, ТВ Гурра и ТВ Протел

Скопје, 26 ноември 2021 година – Редовен програмски надзор за почитувањето на правилата при емитување аудиовизуелни комерцијални комуникации, заштита на малолетната публика, користење телефонски услуги со додадена вредност и телефонско гласање, емитување игри на среќа и обезбедување квизови или други облици на наградно учество, за употреба на јазикот во програмите, исполнување на квотата за емитување изворно создадена програма е извршен врз Г-ТВ Телевизија, ТВ Канал 8, ТВ Дуе, ТВ Гурра и ТВ Протел.[…]

Редовен административен надзор врз Г-ТВ Телевизија, ТВ Канал 8, ТВ Дуе, ТВ Гурра и ТВ Протел

Скопје, 26 ноември 2021 година – За законските обврски коишто се однесуваат на објава на импресум, информации коишто треба да се направат достапни на корисниците и за објава на идентификација на радиодифузерот, редовен административен надзор е извршен врз Г-ТВ Телевизија, ТВ Канал 8, ТВ Дуе, ТВ Гурра и ТВ Протел[…]

Редовен програмски надзор врз операторот Неотел

Скопје, 24 ноември 2021 – Редовен програмски надзор за обврските коишто се однесуваат на регистрација на програмски сервиси во Агенцијата и титлување на програмите коишто ги реемитуваат операторите е извршен врз операторот Неотел[…]

​ Редовен административен надзор врз сите 111 радиодифузери коишто емитуваат ТВ или радио програма

 Скопје, 24 ноември 2021г. – Агенцијата изврши редовен административен надзор врз сите 111 радиодифузери коишто емитуваат ТВ или радио програма, за обврската податоците за сопственичка структура, одговорниот уредник/уредници и за изворите на финансирање во претходната година да ги објават на сопствената програма, најмалку три пати годишно, во ударни термини и снимка од објавата да достават до Агенцијата во рок од 15 дена од денот на објавувањето[…]

Радиодифузерите денес, утре и задутре да ја прилагодат програмата со деновите на жалост

Скопје, 23 ноември 2021 – По повод трагичната сообраќајна несреќа што се случи во Република Бугарија, Владата на РСМ ги прогласи денешниот ден, утре и задутре, односно од 23 ноември заклучно со 25 ноември, за денови на жалост.[…]

Донација од АВМУ за починатите и повредените во автобуската несреќа во Бугарија

Скопје, 23 ноември 2021 – Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги одлучи да додели финансиска помош за македонските државјани кои загинаа, како и за оние кои се повредени во автобуската несреќа што се случи во Република Бугарија.[…]

СООПШТЕНИЕ ЗА ЈАВНОСТ

Скопје, 23 ноември 2021 – Во врска со тешката автобуска несреќа што се случи во Република Бугарија, во која животот го изгубија голем број македонски граѓани, Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги ги повикува медиумите при известувањето да ги почитуваат професионалните новинарски стандарди и принципи, односно информирањето да биде ослободено од сензационализам и новинарите да ја почитуваат личната болка и жалост. Воедно, информациите треба да бидат точни и проверени, а доколку не можат да се потврдат или станува збор за претпоставка тоа треба да се каже или објави.[…]

СООПШТЕНИЕ ЗА ЈАВНОСТ

Скопје, 20 ноември 2021 – Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги смета дека е крајно несоодветно однесувањето на обезбедувањето на Градскиот трговски центар и обидот да се отстранат новинарите за време на нивното известување за средбата со сопствениците на дуќаните во ГТЦ, кои бараат истрага за случајот со криптовалутите.[…]

Од 22 до 29 ноември ќе се одржат третите Денови на медиумска писменост

Скопје, 19 ноември 2021 –„Виртуелно или реално – правилата се исти! Да бидеме медиумски писмени“ е мотото на Деновите на медиумска писменост кои годинава ги посветуваме на децата и младите, соопшти директорот на Агенцијата д-р Зоран Трајчевски на денешната прес-конференција. Со неа се означи почетокот на манифестацијата, која Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги и Мрежата за медиумска писменост ја организираат од 22 до 29 ноември[…]Accessibility

Accessibility