image_pdfimage_print

Извештај за медиумското известување во првиот круг од кампањата за Локалните избори 2021

Скопје, 25 октомври 2021– Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги денес го објави извештајот за начинот на известување на радиодифузерите во првиот круг од изборната кампања (од 27 септември до 15 октомври 2021 година). Со мниторингот беа опфатени вкупно 13 програмски сервиси – националните комерцијални телевизии Алсат-М, Алфа, Канал 5, Сител, Телма, 24 Вести, 21-М, Шења и Клан Македонија и програмските канали на Јавниот сервис – МРТ1, МРТ2, Собранискиот канал и Првата програма на Македонското радио.[…]

Во понеделник на полноќ завршува објавувањето резултати од анкети

Скопје, 23 октомври 2021 – Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги ги потсетува радиодифузерите дека резултатите од испитувањата на јавното мислење во врска со Локалните избори 2021, согласно Изборниот законик може да се објавуваат најдоцна пет дена пред датумот определен за одржување на изборите во вториот изборен круг, односно најдоцна до 24 часот на 25 октомври 2021 година.[…]

ОСУДА НА НАПАДИТЕ УПАТЕНИ КОН НОВИНАРИ НА ТВ КЛАН

Скопје 22 октомври 2021 – Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги го осудува обидот на кандидатот за градоначалник на партијата Алијанса за Албанците во Тетово, Вулнет Мурсели за дискредитирање на новинарка на националната телевизија Клан, како и недоличниот однос на министерот за надворешни работи Бујар Османи кон новинар од истата телевизија[…]

Осуда за вербалните навреди упатени кон новинарка на ТВ 21

Скопје, 19 октомври 2021 – Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги ги осудува јавно искажаните навреди на независниот кандидат за градоначалник за општина Кичево, Фатмир Лимани упатени кон новинарка на ТВ 21, при нејзиното известување за локалните избори.[…]

Утре на полноќ завршува објавувањето резултати од анкети

Скопје, 10 октомври 2021 – Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги ги потсетува радиодифузерите дека согласно Изборниот законик, резултатите од испитувањата на јавното мислење во врска со Локалните Избори 2021, може да се објавуваат најдоцна пет дена пред датумот определен за одржување на изборите, односно најдоцна до 24 часот на 11 октомври 2021 година.[…]

ЕМИТУВАЊЕТО ППР СО МАЛОЛЕТНИЦИ Е ЗАБРАНЕТО

Скопје, 07.10.2021 –  Агенцијата со мониторингот на изборното медиумско претставување за Локалните избори 2021 година констатираше дека повеќе телевизии емитуваат платено политичко рекламирање во кое учествуваат малолетници.[…]

Објавен Вториот извештај од мониторингот на медиумското известување за Локалните избори

Скопје, 1 октомври 2021 – Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги го изготви Вториот извештај од мониторингот на медиумското известување за Локалните избори во периодот пред почетокот на изборната кампања (од 1 до 26 септември 2021 година). Во извештајот е анализирана 24-часовната програма на МРТ1 и на шест комерцијални телевизии на државно ниво – ТВ 24 Вести, ТВ Алсат-М, ТВ Алфа, ТВ Канал 5, ТВ Сител и ТВ Телма.[…]

Нови правила за ценовниците за платено политичко рекламирање

Скопје, 17 септември 2021 – Aгенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги ги информира  радиодифузерите дека со ново донесените измени и дополнувања на Изборниот законик (Службен весник бр.215 од 16.09.2021) се определува нов начин на утврдување на ценовниците за емитување платено политичко рекламирање (ППР) кој ќе се применува и за Локалните избори 2021, поради што е пропишан дополнителен рок за достава на ценовници.[…]

Радиодифузерите денес, утре и задутре да ја прилагодат програмата со деновите на жалост

Скопје, 9 септември 2021 – По повод трагедијата којашто синоќа се случи во модуларната болница за Ковид пациенти во Тетово, Владата на РСМ ги прогласи 9, 10 и 11 септември 2021 година за денови на жалост.[…]Accessibility

Accessibility