СООПШТЕНИЕ ЗА ЈАВНОСТ

Скопје, 04 март 2024 – Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги го осудува крајно вулгарниот и недоличен говор во објавата на претседателот на политичката партија Левица Димитар Апасиев на социјалната мрежа Фејсбук кој се однесува на телевизија Канал 5[…]

ОСУДА ЗА ИЗЈАВАТА ЗА ЛИДЕРОТ НА СДСМ

Скопје, 21 февруари 2024 – Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги најостро ја осудува изјавата на претседателот на политичката партија СДСМ, Димитар Ковачевски со која обвини медиуми дека “дека самите се продале и уште сега се продаваат“ и се ставаат во функција на една политичка партија[…]

БИЛАТЕРАЛНА СРЕДБА ПОМЕЃУ АВМУ И НКМ

Скопје, 20 февруари 2024 – Претставници на Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги и Независната комисија за медиуми на Република Косово (НКМ) денеска во просториите на АВМУ одржаа билатерална средба[…]

РАДИОДИФУЗЕРИТЕ ДА ГО ПОЧИТУВААТ ИЗБОРНИОТ ЗАКОНИК

Скопје, 15 февруари 2024 – Со распишување на Претседателските и Парламентарните избори, закажани за  24 април односно 8 мај 2024 година, стапија на сила одредбите од Изборниот законик. Со ова започнува и мониторингот на медиумското известување од страна на Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги, којшто до почетокот на изборната кампања ќе биде фокусиран на девет телевизиски програмски сервиси на државно ниво, а сите останати програмски сервиси ќе се мониторираат врз основа на претставка.[…]

Граѓаните можат да реагираат за однесувањето во онлајн просторот за време на изборите

Скопје, 15.02.2024 – Со распишувањето на Парламентарните и Претседателските избори, започна и периодот на постапување на Координативното тело за следење на почитувањето на Кодексот за однесување во онлајн просторот за време на изборни процеси и референдуми.[…]

АВМУ со поддршка за критичните медиумски гласови

Скопје, 26 јануари 2024 – Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги се придружува на напорите на Американската влада, Кралството на Холандија и Македонскиот јавен сервис да ги поддржи критичните гласови кои известуваат за теми кои се важни за граѓаните и ќе им помогнат да носат информирани одлуки. Агенцијата ја препознава и потребата на граѓаните, но и обврската на домашните институции да поддржи квалитет и содржина која ќе помогне да создадеме информиран електорат[…]

СООПШТЕНИЕ ЗА ЈАВНОСТ

Скопје, 25 јануари 2024 – Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги најостро го осудува вчерашниот инцидент во Општина Чашка во кој телевизиската екипа на Алсат-М беше спречена да го сними протестот против воведување паралелка на албански јазик во основното училиште, како и да влезе во објектот на општината[…]

Соопштение за јавност

Скопје, 15 јануари 2024 – Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги ја известува јавноста дека денеска поднесе тужба против Министерството за информатичко општество и администрација кое континуирано го прекршува Законот за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги, со што го загрозува функционирањето на целиот аудиовизуелен сектор.[…]

ПОКАНА ЗА МЕДИУМИ

Скопје, 15 јануари 2024 – Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги поднесе тужба против Министерството за информатичко општество и администрација, затоа што ова министерство, веќе подолг период, го прекршува Законот за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги.[…]

Трошоци на директорот на Агенцијата за втората половина на 2023 година

Скопје, 12 јануари 2024 – Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги согласно заложбите за транспарентност и отчетност и следејќи ја воспоставената пракса на секои шест месеци да ги објавува трошоците на директорот д-р Зоран Трајчевски, ја известува јавноста за следново:[…]



Accessibility

Accessibility